Singapore verlaagt het bbp van het vierde kwartaal en houdt de prognose voor 2023 aan

 De economie van Singapore groeide in het vierde kwartaal van vorig jaar iets minder dan aanvankelijk geschat, zo blijkt uit officiële gegevens die maandag bekend zijn gemaakt en de regering heeft de voorspelling van het jaarlijkse groei op 0,5% – 2,5% gehouden.

Gross Domestic Product (GDP) groeide volgens het Ministerie van Handel en Industrie (MTI) met 2,1% jaar-op-jaar in het vierde kwartaal, iets lager dan de 2,2% groei in de voorafgaande schatting van de regering vanwege een iets zwakkere bouw- en dienstensectorgroei.

Analisten hadden een stijging met 2,3% verwacht, volgens een peiling van Reuters.

“De uitvoermarkt voor Singapore in 2023 is licht verbeterd. Met name de groei in China wordt verwacht te stijgen in lijn met de snellere versoepeling van de COVID-19-beperkingen dan verwacht”, zei Gabriel Lim, permanent secretaris voor handel en industrie.

“De groei in de economieën van de VS en de eurozone is nog steeds zwak vanwege strengere financiële omstandigheden, wat de consumptie en investeringsuitgaven in deze economieën zal beïnvloeden”, voegde hij eraan toe.

Voor het volledige jaar bedroeg de groei van het bbp 3,6%, tegenover een eerdere schatting van 3,8%.

Analisten zeiden dat sommige dienstensectoren dit jaar beter zullen presteren dankzij de heropening van China, terwijl de verwerking, met name van elektronica, de groei op de korte termijn waarschijnlijk zal drukken.

INFLATIE

Singapore heeft de afgelopen maanden enkele lichte tekenen van prijsdruk gezien die afnemen, maar de inflatie bleef nog steeds hoog, rond 5%.

De huidige monetaire beleidslijn van de centrale bank blijft volgens Edward Robinson, ondervoorzitter van de Monetary Authority of Singapore, gepast. De volgende beleidsvergadering wordt verwacht in april.

“Eén van de belangrijke bronnen van inflatie die we dit jaar zorgvuldig zullen monitoren en analyseren, is gerelateerd aan de arbeidsmarktomstandigheden zowel in onze belangrijkste exportmarkten alsook binnenlands”, aldus Robinson.

Hij merkte ook op dat koppelteller- en kerninflatie op kwartaalbasis licht dalende momentum hebben getoond, in lijn met de verwachtingen.

“Inflatie zal waarschijnlijk geleidelijk afnemen in de tweede helft van 2023, maar waarschijnlijk met vallen en opstaan ​​vanwege de volatiele grondstoffenprijzen, inclusief voedsel en energie,” zei Selena Ling, hoofd Treasury Research and Strategy bij OCBC.

“Het lijkt erop dat het venster nog openstaat voor een verstrakking als de kerninflatie aan de onderkant heel erg vasthoudt”, voegde ze eraan toe.

Ondertussen is de verkoopbelasting van het land op 1 januari verhoogd van 7% naar 8%, omdat de regering meer inkomsten zoekt om de toenemende zorguitgaven voor de vergrijzende bevolking te financieren. De verkoopbelasting zal vanaf 2024 verder worden verhoogd naar 9%.

Sinds april vorig jaar heeft Singapore de meeste van zijn COVID-19-beperkingen opgeheven en zijn er veel internationale evenementen teruggekeerd naar de stadstaat, waardoor toeristen en bedrijven aantrekken. De overgebleven beperkingen zullen vanaf maandag worden versoepeld.

De Aziatische financiële hub verwacht dat het toerisme tegen 2024 weer op het niveau van voor de pandemie zal zijn.