Oman Oil-Drilling IPO trekt PIF aan als ankerinvesteerder

 OQ SAOC van Oman wil zo veel mogelijk 244 miljoen dollar ophalen uit de eerste beursgang van zijn olieboorbedrijf en heeft de rijke Saudische fonds als ankerinvesteerder aangetrokken.

Met hulp van een stijging van de energieprijzen, hebben regeringen in de Perzische Golf activa geïndexeerd om de diversificatie van hun economieën te financieren en hun beursmarkten toegankelijker te maken voor meer internationale beleggers.

Drie dochterondernemingen van de staatsbedrijf OQ verkopen 49% van Abraj Energy Services SAOC – of meer dan 377 miljoen aandelen – voor 242 baizas tot 249 baizas per stuk, volgens een verklaring. Detailhandelsbeleggers kunnen een gereduceerde prijs van 224 baizas krijgen.

Ankerinvesteerders zullen 40% van de aandelen tegen de maximumprijs inschrijven. Saudi-Omani Investment Company, een dochteronderneming van het Publieke Investeringsfonds van Riyadh, zal 20% kopen, terwijl Royal Court Affairs en Schlumberger Oman & Co elk 10% zullen nemen.

Grootste sinds 2010

Abraj Energy zal de grootste IPO van Oman sinds 2010 zijn, toen telecomoperator Nawras, nu bekend als Ooredoo Oman, 475 miljoen dollar ophaalde, zo blijkt uit gegevens samengesteld door Bloomberg.

Abraj Energy zal vanaf 20 februari tot 2 maart bestellingen van institutionele beleggers ontvangen, terwijl detailhandelskopers tot 1 maart kunnen bieden. De definitieve prijszetting zal op 6 maart worden bekendgemaakt, met de handel in de aandelen die op 14 maart moet beginnen.

Oman sluit zich aan bij de beursstijging in de Golf, die voornamelijk beperkt is tot Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten. Het afgelopen jaar was een bannerjaar voor het Midden-Oosten, met IPOs die bijna 23 miljard dollar opleverden.

Meer verkopen uit Oman

De Oman Investment Authority zei in december dat het dit jaar meer dan 1,3 miljard dollar wil ophalen door activa te verkopen in acht sectoren, waaronder energie, luchtvaart, toerisme en communicatie. OQ is ook van plan een IPO van zijn gasleidingenunit en kan tot 800 miljoen dollar ophalen, zo meldde Bloomberg News in september.

Abraj Energy heeft aangekondigd dit jaar een dividend uit te keren voor 2022 van 15,4 miljoen riyal. In 2024 en 2025 zal het 85% van de nettowinst van het vorige jaar uitbetalen aan dividenden of de uitkering met 6% verhogen, afhankelijk van wat hoger is.

Oman pompt ongeveer 1 miljoen vaten olie per dag. Hoewel het geen lid is van de Organisatie van Olie-Exporterende Landen, maakt het deel uit van de bredere OPEC +-alliantie. Het land noteerde in de eerste helft van 2022 een begrotingsoverschot, mede dankzij de hogere olieprijzen, die onlangs zijn verminderd.

Ahli Bank of Oman, EFG Hermes, National Bank of Oman zijn wereldwijde coördinatoren voor de IPO.