Laatste aardbeving: dodental nadert 30.000; Plunderaars aangehouden

 De doodsoorzaak van twee enorme aardbevingen die Turkije en Syrië troffen, is gestegen boven 29.000, terwijl redderaars doorgaan met het graven naar overlevenden en slachtoffers.

Turkije arresteerde zaterdag 48 mensen voor plundering, meldde staatsmedia, terwijl twee grote militaire schepen naar het zuiden van het land werden gezonden om te dienen als ziekenhuizen op het water om de gewonden te behandelen.

Belangrijke ontwikkelingen

Waarom de volgende verkiezingen van Turkije een echte test voor Erdogan zijn: QuickTake

Turkse woede richt zich op Erdogan over vertragingen bij aardbevingen, zwakke gebouwen

Hulp bij aardbeving is een politiek lokaas terwijl machten om toegang tot Syrië vochten

Turkse oppositie richt zich op marktreguleerders na tumult op de beurs

Turkije wil groen licht van Rusland voor sneller hulpstroom naar Syrië

Turkse hoofdoppositie stelt klacht in over Twitter-blackout

(Alle tijden Istanbul, GMT +3)

Dodental stijgt boven 29.000 (1:12 uur)

Het dodental door de twee aardbevingen steeg naar meer dan 24.600, zei Turkse vicepresident Fuat Oktay tijdens een persconferentie, volgens het staatsgecontroleerde Anadolu News Agency. In Syrië is het dodental 5.189, volgens de Syrische Observatorium voor de Mensenrechten, dat een netwerk van activisten ter plaatse gebruikt. Er zijn nog steeds duizenden mensen vermist, ongeveer 80.000 zijn gewond en meer dan 6.400 gebouwen in Turkije zijn verwoest, volgens regeringscijfers. Het dodental is nu ver boven dat van de aardbevingen van 1999 in de buurt van Istanbul, toen ongeveer 18.000 mensen volgens officiële cijfers stierven.

Looters gearresteerd (23.00 uur)

Turkse veiligheidsploegen arresteerden ten minste 48 mensen op verdenking van plundering van beschadigde gebouwen of proberen van slachtoffers in de regio te frauderen via de telefoon, meldde Anadolu. Twee van hen zouden zich als hulparbeiders hebben voorgedaan en hebben geprobeerd zes vrachtauto’s levensmiddelen voor slachtoffers van de aardbeving in de zuidelijke provincie Hatay te plunderen, meldde de nieuwssite. Turkse president Recep Tayyip Erdogan zei opnieuw zaterdag dat die plunderaars zouden worden gearresteerd en gestraft.

Militaire schepen omgezet in drijvende ziekenhuizen (22.55 uur)

Twee grote schepen die door de Turkse krijgsmacht worden gebruikt als landingsschepen, zijn naar het zuiden van het land gestuurd om dienst te doen als ziekenhuizen voor de gewonden, met 560 bedden op elk schip, volgens Anadolu. Medische zorg aan boord omvat chirurgie voor trauma en orthopedie.

Oostenrijk hervat reddingsoperaties uren nadat deze zijn gestopt (19.57 uur)

Oostenrijkse troepen zijn begonnen met reddingsoperaties nadat ze veiligheidsgaranties hebben ontvangen van de militairen van het land, meldde Michael Bauer, een Oostenrijkse legerspokesman, op Twitter. Oostenrijk citeerde eerder “een steeds moeilijker wordende veiligheidssituatie” in de zuidelijke provincie Hatay voor het opschorten van de betrokkenheid van het Oostenrijkse Krachten Rampenbestrijdingsunit. Twee Duitse reddingsgroepen schortten ook reddingsoperaties op om veiligheidsgaranties te zoeken.

Reuters meldt dat BTC-oliebelading in Ceyhan binnen 2 dagen kan beginnen (19.34 uur)

Het Turkse Ceyhan-haven kan binnen een of twee dagen de olielading uit de Baku-Tbilisi-Ceyhan-pijpleiding hervatten, meldde Reuters, citerend een Turkse functionaris en een persoon die betrokken was bij het vervoer zonder deze te identificeren.

Turks gerechtshof arresteert bouwer van luxe residentie die instortte (18.44 uur)

Een Turkse rechtbank heeft de bouwer van de luxe “Ronesans Residence”, een 250-appartementen gebouw in de provincie Hatay dat op 6 februari instortte, officieel gearresteerd, meldde Anadolu Agency. De zakenman was eerder in Istanbul gearresteerd terwijl hij probeerde het land uit te vliegen. Het gebouw, onder welke tientallen stierven, is door de Turkse media gedoopt tot de “Doodresidentie”. In de provincie Adana hebben aanklagers arrestatiebevelen uitgevaardigd voor 62 mensen in het kader van een onderzoek naar slecht bouw.

Armenische hulpvrachtwagens arriveren na gesprekken om banden te herstellen (16.05 uur)

Armeense vrachtwagens kruisten voor het eerst in decennia de Turkse grens om humanitaire hulp te bieden aan overlevenden, schreef Armenische diplomaat Tigran Balayan op Twitter.

Turkije sloot zijn grens met Armenië in 1993 vanwege zijn conflict met de bondgenoot van Ankara, Azerbeidzjan, maar de twee voerden vorig jaar normalisatiegesprekken.

Lees meer: Turkse en Armenische leiders kijken naar banden in eerste gesprekken sinds 2009 (2)

UN-functionaris verwacht dat het sterftecijfer zal verdubbelen (15.23 uur)

UN Emergency Relief Coordinator Martin Griffiths voorspelt dat het sterftecijfer “zal verdubbelen of meer”, zei hij in een interview met Sky.

Hij beschreef de scène als “een warboel van verschrikkelijke puin, die diegenen verbergt die we vrezen te vinden en het maken van het naar die gevaarlijk maakt voor deze heldhaftige mensen die dit 24/7 doen”.