Elon Musk nadert opnieuw de rijkste titel ter wereld


Elon Musk nadert zijn titel als rijkste persoon ter wereld, die hij in december verloor aan Bernard Arnault, dankzij de stijging van 74% van Tesla Inc. dit jaar.

Het zou echter wat langer kunnen duren voordat Musk de Franse luxegoederen-titan kan overtreffen, nadat hij deze week bekendmaakte dat hij 11,6 miljoen Tesla-aandelen heeft gedoneerd aan anonieme liefdadige doeleinden tussen augustus en december. De aandelen waren ongeveer 1,9 miljard dollar waard, gebaseerd op de slotkoersen op de dagen dat Musk de effecten doneerde.

Deze melding komt als Musk, 51, het gat naar Arnault heeft verkleind tot minder dan 1 miljard dollar, wat betekent dat er steeds meer vraag is naar Teslas elektrische voertuigen.

Hij heeft nu een fortuin van ongeveer 191,3 miljard dollar na zijn laatste donatie, volgens de Bloomberg Billionaires Index. Dat is lager dan het piek van meer dan 300 miljard dollar eind 2021, voordat hij besloot Twitter te kopen in een geleverde overname bij het hoogtepunt van de technologiemarkt, maar toch meer dan 54 miljard dollar meer dit jaar.

Musk, de CEO van Tesla en de grootste individuele aandeelhouder, doneerde eerder dit jaar aandelen in het bedrijf ter waarde van ongeveer 5,7 miljard dollar, wat toen een van de grootste filantropische donaties in de geschiedenis was.

De ontvanger van de donatie bleek later de Musk Foundation te zijn, die onlangs fondsen heeft verstrekt voor onderwijs- en koolstofverwijderingsprojecten, evenals non-profitorganisaties in de omgeving van Brownsville, Texas, vlakbij zijn SpaceX-ruimtehaven.

De gift van 2021 verhoogde de omvang van de stichting enorm, die tijdens de pandemie van Californië naar Texas verhuisde.

De boost in de activa van de organisatie betekent dat Musk meer actief moet worden op het gebied van filantropie. Private stichtingen in de VS moeten jaarlijks 5% van hun activa besteden aan liefdadigheidsdoeleinden. In 2021 doneerde Musk ongeveer $ 160 miljoen aan non-profitorganisaties, veruit de meeste die hij ooit had gedoneerd vanuit zijn organisatie in een kalenderjaar.

Ondanks dat het een van de grootste stichtingen in het land is, is het filantropische arm van Musk nog steeds klein wat betreft personeel. In de meest recente belastingformulieren is Musk, rechterhand Jared Birchall en Matilda Simon opgenomen als directeuren. Er staan ​​geen andere werknemers vermeld.

Birchall reageerde woensdag niet op een verzoek om commentaar.

Het grootste Amerikaanse fonds is het Bill and Melinda Gates Foundation, dat eind 2021 activa van ongeveer 55 miljard dollar had, ongeveer 6,2 miljard dollar aan subsidies uitgaf en meer dan 1.700 medewerkers had.

Veel van Musk’s vermogen is nog steeds vastgebonden aan Tesla-aandelen, hoewel SpaceX in recente jaren een groter aandeel heeft. Musk verkocht vorig jaar meer dan 20 miljard dollar aan Tesla-aandelen toen hij probeerde zijn overname van Twitter te versterken.