ECB moet onnodige stijging reële rente voorkomen

 De Europese Centrale Bank (ECB) moet ervoor zorgen dat de reële rentetarieven niet te hoog worden, gezien het niveau van particuliere en publieke schulden in de eurozone, zo zei een hoge Italiaanse beleidsmaker zaterdag.

ECB-bestuurslid Ignazio Visco, die tevens gouverneur is van de Bank of Italy, voegde eraan toe dat hij niet gelooft dat een recessie noodzakelijk is om de inflatie te verminderen.

De ECB heeft de rentetarieven sinds juli met 3 procentpunten verhoogd en heeft beloofd dat er in maart een verhoging met 50 basispunten zal plaatsvinden.

“Vandaag is deflatie duidelijk nodig, maar gezien de niveaus van particuliere en publieke schulden die heersen in de eurozone, moeten we voorzichtig zijn om een onnodige en overdreven stijging van de reële rentetarieven te vermijden,” zei Visco tegen de Warwick Economics Summit.

“Ik ben er immers van overtuigd dat de geloofwaardigheid van onze acties niet wordt gewaarborgd door onze spieren te spannen in het gezicht van inflatie, maar door ons voortdurend te tonen wijs en evenwichtig te handelen.”

De ECB heeft haar opties opengehouden over de verdere stappen na de verhoging in maart, waardoor beleggers twijfels hadden over de mate van verdere verhogingen.

Beleggers en economen hebben zich geconcentreerd op een piek in de depositorente tussen 3,25% en 3,5%, wat suggereert dat er na de verhoging in maart slechts één of twee verhogingen zullen plaatsvinden en dat deze voor de zomer zal eindigen.

Toen er gevraagd werd hoe ver de rentetarieven kunnen stijgen, antwoordde Visco: “We weten het niet”.

Politici in Italië hebben zich uitgesproken over de gevolgen van stijgende rentetarieven gezien het enorme schuldenplafond van het land.

Visco zei dat de ECB-rentetarieven moeten worden verhoogd “op een geleidelijke maar gematigde manier, op basis van de binnenkomende gegevens en hun gebruik bij de beoordeling van de inflatieverwachtingen”.

Inflatie is sinds het piekpunt in oktober met ongeveer 2 procentpunten gedaald en verder dalingen lijken waarschijnlijk nu de gasprijzen dalen.

Maar de onderliggende prijsstijgingen lijken hardnekkig hoog te blijven, wat leidt tot vrees dat inflatie vast komt te zitten op niveaus boven het 2% doel van de ECB, mede als gevolg van de snelle stijging van de nominale lonen.