De Amerikaanse dieselprijzen dalen naarmate het Europese invoerverbod voor Rusland ingaat

 De prijzen voor diesel in de VS zijn deze maand gedaald en kunnen nog lager gaan, zo hebben analisten gezegd, een onverwachte daling die samenviel met het begin van een Brits- en EU-verbod op Russische brandstofimporten.

De achterliggende daling van de vraag heeft de Verenigde Staten in staat gesteld om voorraden op te bouwen, vooral langs de oostkust, waar schaarse voorraden zes maanden geleden de mogelijkheid opende voor beperkingen op de Amerikaanse export. Lagere prijzen kunnen de inflatiezorgen verlichten die beleggers bezighouden.

Distillaten – waaronder stookolie, vliegtuigbrandstof en diesel – waren gedurende het grootste deel van 2022 schaars als gevolg van raffinaderijsluitingen en sterke vraag die de prijzen deden stijgen. Heating oil-futures hadden eind april $5,14 per gallon bereikt en bleven meestal boven $3 per gallon tot deze maand.

In navolging hebben Europese kopers hun aankopen van Russische distillaten verhoogd voorafgaand aan het importverbod dat op 4 februari van kracht werd. Een relatief warme winter over de hele Verenigde Staten en Europa en lagere commerciële vrachtvervoersactiviteiten verlaagden de vraag.

Die factoren hebben deze week geholpen om de Amerikaanse voorraden op te bouwen tot 120,5 miljoen vaten, het hoogste niveau in een jaar.

“Deze week was de verwachting dat dieselprijzen naar de maan zouden stijgen, maar dat komt niet in de buurt van wat er gebeurde”, zei Bob Yawger, directeur energiefutures bij Mizuho.

De vraag naar diesel van vrachtwagenchauffeurs nam af aan het einde van dit jaar als gevolg van hoge inflatie die de Amerikaanse vraag naar goederen beïnvloedde. De Cass Freight Index voor december, die de overkoepelende verzendingen meet, liet een daling van 3,9% ten opzichte van het jaar daarvoor zien.

De nauw bekeken Cowen/AFS Freight Index liet ook een daling van 13,7% ten opzichte van het jaar daarvoor zien voor het vierde kwartaal van 2022.

De vraag naar één type distillaat – vliegtuigbrandstof – wordt verwacht te stijgen voor de zomervakantie, volgens Patrick DeHaan, petroleum-analist bij GasBuddy.

Raffinaderijen hebben ook een drukke lijst geplande stilstanden in hun faciliteiten, wat het potentieel heeft om de voorraden in de komende twee maanden weer te verkrappen.

“Ik zou niet zeggen dat we eruit zijn, vooral met een drukke planning voor turnarounds”, zei DeHaan.