China en Peru remmen de koperprijzen af


 De hoop op een herstel van de koperprijzen lijkt sinds het begin van februari stil te staan. De belangrijkste reden hiervoor is het matige vraag naar koper uit China, een van de grootste koperconsumenten ter wereld.

Dit betekent het einde van de prijsstijging die de markten de afgelopen maanden hebben gezien, die eind januari het hoogtepunt bereikten. Aanvankelijk hielp de optimisme over de comeback van China de stijging van koper.

Nu is de houding van de markt veranderd van algemeen optimisme naar ‘kijken en wachten’. De meeste analisten houden gewoon uit naar tekenen van een hernieuwde Chinese vraag, wat veel mensen denken dat niet zal gebeuren.

Koperprijzen worden onder druk gezet door meerdere factoren

Volgens gegevens van CME sloot koperfutures op 6 februari op 4,035 dollar per pond. Het metaal bereikte ook een nieuw dieptepunt van 3,9930 dollar. Dit is het laagste niveau voor de koperprijzen sinds 10 januari, toen het op 3,9875 dollar verhandeld werd.

Een zachter dan verwachte herstel in China blijft een grote factor voor de dalende koperprijzen. Deskundigen zeggen echter dat er ook andere factoren bij hebben bijgedragen aan de prijsdaling.

Onder deze factoren bevinden zich een zwakte in de fabricagesector buiten China en stakingen bij kopermijnen in Peru. Peru is inderdaad een van de grootste koperproducenten ter wereld, maar verkeert nog steeds in een postverkiezingsstaat van instabiliteit.

Om de prijzen nog verder te drukken, waren de kopervoorraden in SHFE-magazijnen vorige weekend met meer dan 61% gestegen naar 226.509 ton, in vergelijking met 20 januari. Om het nog erger te maken, blijft de stijgende dollar ervoor zorgen dat koper voor niet-dollarhouders minder aantrekkelijk is om te kopen.

Onrust in Peru, daling in Chili beïnvloeden de voorziening

De politieke crisis in Peru heeft grote gevolgen voor de coppersector. Veel van het zuidelijke deel van Peru, waar sommige van de belangrijkste coppermijnen liggen, is nu onder controle van de voormalige president en zijn aanhangers. Als gevolg hiervan heeft China-backed MMG Ltd. de Las Bambas-mijn voorlopig gesloten uit naam van “onderhoud”. Dit is zeer problematisch, aangezien de mijn ongeveer 2% van de wereldwijde coppervoorraad produceert.

Aan het einde van januari werd ook Glencore’s Antapaccay-coppermijn gesloten na een derde aanval op het terrein in een maand tijd. Als de sociale onrust aanhoudt, zullen veel andere mijnen misschien ook gedwongen worden om dezelfde stap te zetten.

Bovendien zal de politieke crisis in Peru waarschijnlijk ook invloed hebben op de Chinese copperconsumptie. Naar schatting gaat tweederde van Peru’s copperoutput naar China. Als de problemen aanhouden, kan dit uiteindelijk leiden tot problemen op het gebied van de wereldwijde supply chain.

De kopercrisis wordt ook veroorzaakt door Chili. Dat land is ‘s werelds grootste koperproducent, wat ongeveer 27% van de wereldwijde voorraad vertegenwoordigt. Helaas meldde Chili vorig november een jaar-op-jaar daling van 7%.

Sommige experts geloven dat de wereld mogelijk een tekort aan koper tegenkomt gedurende 2023. Anderen denken dat het tekort zelfs de rest van deze decennium kan duren als er geen actie wordt ondernomen om de situatie te verbeteren. De wereld wordt al geconfronteerd met een koperschaarste en de crisis in Peru kan de situatie alleen maar verergeren.